Адмирал Филип де Гол - най-големият син на генерал Шарл де Гол, почина в Париж на 102-годишна възраст, предаде Франс прес, като цитира съобщение, разпространено от семейството му.

"Той почина снощи в Националния интитут на инвалидите, където живееше от две години", заяви синът му Ив де Гол.

Роден на 28 декември 1921 г. в Париж, Филип де Гол, възпитаник на френското Военноморско училище, се присъединява към Военноморските сили на Свободна Франция през 1940 г. Като мичман участва в кампаниите в Северния Атлантик до 1944 г., а след това във Френската кампания (1944-45 г.) в състава на дивизия "Льоклерк", довела до освобождаването на Франция от контрола на нацисткия Трети райх. Става лейтенант през 1948 г., капитан на корвета през 1956 г., адмирал през 1980 г., той приключва военната си кариера две години по-късно.

Де Гол-син продължава да работи като сенатор от Париж между 1986 и 2004 г. в десни партии, пише още БТА. Посвещава се на опазването на паметта на баща си, като публикува няколко труда за генерала, включително бестселъра "Де Гол, моят баща". Целта му е да представи човешката страна на прочутия си баща, превърнал се приживе в легенда, лидер на Свободна Франция и бивш президент на Републиката, който умира през 1970 г.

"Нека почетем паметта на един прекрасен баща и велик французин, чието чувство за дълг беше равно само на елегантността и скромността му. Визия, чест и простота - това, в крайна сметка, е голизмът", заяви в "Екс" друг от синовете на адмирала, Пиер де Гол.