Промяната на курса на самолета на Малайзийските авиолинии, който изчезна загадъчно на 8 март 2014 година и оттогава въпреки мащабното издирване не е открит, е станала ръчно.

Това се казва в официален доклад на Комисията по разследване на изчезналия самолет. Докладът бе представен в Куала Лумпур от шефа на Комисията д-р Кок Сучун.

"В момент, когато автопилотът не е бил включен, завоят извън летателния план на полет МН370 е направен при ръчно управление. Това е установено със сигурност", каза той.

Според Сучун, Комисията не изключва "намеса на външни лица в процеса на пилотиране на авиолайнера". Освен това, експертите са категорични, че промяната на курса не е била свързана с причини от техническо естество и всички системи на самолета са работили нормално.

Новите данни в документа задълбочават мистерията около изчезването на огромния самолет, от който досега не е открита и следа въпреки мащабните издирвания, продължаващи вече 4 години.

Малайзийските власти завиха, че публикуваният днес доклад не е окончателен, тъй като останките на самолета не са намерени. Те посочиха също, че са готови да възобновят разследването, в случай че има достоверни данни за местонахождението им.