Лятото на 2018 година ще остане в историята с рекордно високите си температури в Северното полукълбо. Метеоролозите вече посочиха и причината - високо атмосферно налягане и отслабване на въздушните течения високо в атмосферата. Освен това и един антициклон над северния Атлантически океан, който блокира преместването на въздушните маси. И разбира се, глобалното затопляне на планетата ни.

На основата на данните от Global Forecast System (GFS) програмистът Камерън Бекарио състави интерактивна карта на температурата на планетата ни. Информацията се обновява на всеки три часа, нови сведения за температурата на повърхността на океаните и отклоненията й от нормата се появяват ежедневно.

На картата може да се видят и движенията на океанските вълни и разпространението на вредните за атмосферата аерозоли. По данни на Световната метеорологична организация лятото на 2018 година вече счупи няколко рекорда. В Норвегия и Финландия регистрираха температури от 33 градуса по Целзий, във Великобритания това лято стана най-сухото за цялата над 100-годишна история на метеонаблюденията. В Япония температурите от над 40 градуса също са рекордни.

 Картата можете да разгледате тук.