Котка се превърна в звезда в социалните мрежи с опитите си да привлече вниманието на монах по време на 5-часовите молитви при посрещането на Нова година в тайландския будистки храм Ват Удомрангси, край Банкок, съобщи Ройтерс.

Настойчивите опити на котето да се сгуши в скута на молещ се монах, който пък внимателно се опитва да го отклони, без да прекъсва молитвата си, бяха заснети и разпространени във Фейсбук страницата на храма. Над 300 000 души са гледали видеото на страницата и след това записът бе излъчен и по тайландската телевизия, предава БТА.

Авторката на видеозаписа споделя, че котката скочила на подиума петнадесетина минути преди полунощ и не слязла оттам, докато не започнало отброяването на секундите до настъпването на новата година. Тя бързо се насочила към скута на 25-годишния монах, катерела се по рамото му, сядала върху книгата с молитвите му, докато той след безплодните си деликатни опити да я пропъди не се предал и започнал да я гали.

Уважението към всички живи същества е в основата на будизма, който се практикува от 95 на сто от населението на Тайланд. Отглеждането на бездомни котки е традиция в будистките храмове в страната. В храма Ват Удомрангси живеят повече от 10 котки.