Първият от двата многофункционални модулни патрулни кораба, които се строят за Военноморските сили, беше снет от док днес, 4 август, съобщиха от Министерството на отбраната. Четиринадесет месеца след залагането на кила корпусът на кораба "Храбри" за първи път бе спуснат на вода пред корабостроителницата на "МТГ-Делфин" във Варна.

Строежът на корабите се осъществява в рамките на проекта "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС", чието изпълнение започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерството на отбраната на Република България и компанията "FR. LURSSEN WERFT GMBH&Co.KG", впоследствие преименувана на "NVL B.V. & Co.KG".

Първият кораб, чийто корпус днес беше спуснат на вода, трябва да бъде предаден на Военноморските сили до края на 2025 г., а вторият - през 2026 г.

През декември 2021 г. началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представителите на германската компания NVL Group - Дирк Малговски, и нейният местен партньор МТГ "Делфин" - Светлин Стоянов, дадоха началото на строежа на първия от двата нови патрулни кораба за ВМС. 

Контраадмирал Ефтимов тогава коментира, че моментът е исторически за българските Военноморски сили и българската армия. По думите му това е не само началото на технологичен процес, но и старт на необратим процес на модернизация на ВМС на армията.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов уточни, че през следващите години има да се свърши много работа, но преди всичко подготовката на екипажи, организиране на обучението им, защото плавателният съд е сложно техническо съоръжение, което изисква съвсем друго ниво на знание и подготовка.

Договорът за строителството на двата нови бойни кораба от типа лека фрегата беше подписан преди три години. Стойността им е близо 1 млрд. лева.

Двата нови многофункционални кораби на Военноморските сили ще допринесат за повишаване на морската ни сигурност, каза Тодор Тагарев, който участва преди месец в церемонията по залагането на кила на втория плавателен съд в корабостроителницата "МТГ Делфин".

Снимка: МТГ-Делфин

Той подчерта, че проектът се реализира в българска компания. Това е приоритетен проект за министерството на отбраната, особено в контекста на настоящата ситуация в Черно море. Защитата на националните пространства е изключително важна задача, а двата кораба - "Храбри" и "Смели", ще дадат принос към концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, каза министърът. Той допълни, че проектът се изпълнява по график и изрази надежда, че скоро първият кораб ще бъде окомплектован и ще стане ефективно бойно средство.