Автомобили, мебели, детски играчки и други артефакти от бивша Източна Германия бяха продадени на търг в Берлин през уикенда, привличайки силен интерес от страна на колекционери, очаровани от предметите от бита на вече несъществуващата комунистическа държава, предаде ДПА, на която се позова БТА.

На търга беше разпродадена цялата колекция от частен музей, посветен на Германската демократична република (ГДР), който се намира в малкия източногермански град Доберниц, разположен на около 20 километра северно от Лайпциг.

Колекционерите платиха общо около 240 000 евро (260 000 долара) за предметите от колекцията на музея. За най-високи суми бяха продадени две източногермански превозни средства - линейка "Баркас" за 18 000 евро и рядка офроуд версия на емблематичните малки автомобили "Трабант" за 7000 евро.

Музеят на ГДР в Доберниц е създаден от Манфред Хюз, който е израснал в индустриалния град Мьонхенгладбах в Западна Германия. Хюз събира колекция от над 40 000 предмета от Източна Германия и през 2014 г. отваря музея в бивша зала за танци в града. След смъртта му няколко години по-късно са правени неуспешни опити музеят да продължи да работи.

На търга в събота колекционерите можеха да наддават за цели витрини и рафтове, както и железопътен модел, кукли, лампи, радиоапарати.

Кристина Шулце от аукционната къща "Historia", която организира търга, го определи като успешен. Тя припомни, че колекцията на друг несъществуващ вече музей на ГДР в Дрезден е била предложена на търг през юли, но е събрала само 170 000 евро.