Четиридесет каракачански кучета от цялата страна участваха в 41-вата национална киноложка изложба в Ямбол. Целта ѝ е съхраняването и популяризирането на изчезващата чистокръвна българска порода.

Изложбата се състоя в новоизграждащия се парк в града на терена на бившето Опитно поле и беше открита от заместник-кмета на Ямбол Енчо Керязов.

Събитието се превърна и в своеобразен празник за всички любители на четириногите приятели на човека. Най-младият участник в изложбата беше четиримесечният Боран в категория бебе. При мъжките ветерани със златен медал се окичи Капчан, а при женските в същата категория първото място заслужи Гизда.

Снимка: БТА

Каракачанското куче е средно на ръст, с масивно тяло и мощна мускулатура. Има древен произход, съхранен благодарение на животновъдните традиции на номадите каракачани по нашите земи. Каракачанското куче е изключително предано към стопанина си и отличен пазач. Характерни за породата са уравновесен и смел нрав, интелигентност и недоверчивост към непознати, разказа за БТА Йоан Йорданов от Националната организация "Каракачанско куче".

Снимка: БТА

Още снимки от киноложката изложба ВИЖТЕ ТУК>>