Учени спасиха живота на жена с последен стадии на рак на гърдата, като я подложиха на иновативно имунолечение, предадоха световните агенции.

След като всички останали методи не помогнали, лекарите дали на Джуди Пъркинс три месеца живот. Тогава ѝ предложили ако иска да се подложи на експериментално имунолечение, което се състояло в това в тялото ѝ да бъдат инжектирани милиарди клетки, които да унищожат туморите.

Терапията е позната още като лечение с "живо лекарство". То се произвежда от белите кръвни телца на всеки пациент, след което огромно количество от тях се инжектират обратно в тялото му.

Две години по-късно в тялото на Джуди Пъркинс не е открит нито един тумор, макар разсейките да са били сериозни преди началото на терапията.

Въпреки това учените подчертават, че това са резултатите на едва един пациент и тепърва предстоят още много клинични изпитания преди иновативната терапия да бъде достъпна за всички.

Ракът на млечната жлеза е най-опасният тип злокачествени тумори у жените, който ежегодно предизвиква 521 хиляди смъртни случая. Съществуват три вида рак на гърдата - естроген рецептор позитивен, HER2 позитивен и три пъти негативен, който съставлява 15 на сто от всички случаи на заболяването и е най-труден за лечение.