Испански лекари са върнали към живот британка на 34 години след шестчасов сърдечен арест, съобщи Асошиейтед прес.

Барселонската болница Вал д'Еброн уточни, че Одри Маш е попаднала в снежна буря в Пиренеите на 3 ноември, изпаднала е в тежка хипотермия, довела до спиране на сърдечната и дихателна дейност. Шест часа по-късно, след като е спасена с хеликоптер, тя е съживена в болницата.

Маш е докарана в болницата с телесна температура от 20 градуса, а белите дробове, сърцето и бъбреците не функционирали. Това рязко спадане обаче може да я е спасило, защото студът е запазил органите й.

Когато телесната й температура се покачила до 30 градуса, лекарите използвали електрошок, за да се опитат да възстановят сърдечната й дейност. Близо 6 часа, след като британката е докарана в болницата, на монитора се появил пулс.

"Това е изключителен случай в световен мащаб. Одри няма никакви неврологични увреждания", заяви пред журналистите д-р Едуард Аргудо.

Маш, която живее в Барселона и работи като учител по английски език, още не е възстановила чувствителността на ръцете си. От болницата обаче очакват тя да се върне на работа до дни.