Индонезия поиска от Нидерландия да върне осем произведения на изкуството и природонаучни колекции, съхранявани в няколко нидерландски музея, включително известния Човек от Ява, съобщи АФП.

Човекът от Ява е признат за първия известен Хомо еректус. Това са фосилни останки, открити през 1891 и 1892 г. от холандеца Южен Дюбоа на остров Ява, който е бил част от Нидерландските Източни Индии. Индонезия е бивша нидерландска колония.

Според природонаучния музей "Натуралис" в Лайден, Западна Нидерландия, където са изложени вкаменелостите, Дюбоа е търсил "липсващото звено" между маймуните и хората.

В допълнение към "колекцията Дюбоа", която се състои от 40 000 експоната, Индонезия претендира за "съкровището от Ломбок", съобщиха от холандското министерство на културата за АФП, потвърждавайки информация от холандския вестник "Трау". То се състои от "много скъпоценни камъни и златни и сребърни бижута", управлявани от Националния музей по етнология, според "Трау".

След индонезийското искане, което е от това лято, трябва да се извърши "проучване на произхода", заяви Жул ван де Вен, говорител на министерството. Очаква се независима комисия, която отговаря за "връщането на колониалните колекции", да започне проучване през декември, преди да даде становище на "Не смея да кажа колко време ще отнеме", добави той.

Музеят "Натуралис" заяви, че разбира искането на Индонезия, но се съмнява колекцията "Дюбоа", която включва и много вкаменелости от гръбначни животни да може да бъде преместена. Освен това музеят, цитиран от в. "Трау", се интересува къде колекцията може да се съхранява и да се разглежда "в пълна безопасност". От "Натуралис" също изразиха изненада, че искането включва и природонаучни предмети. Произведенията на изкуството са изработени от местните хора, но яванският череп нямаше да бъде намерен, ако холандецът Дюбоа не беше започнал търсенето, казват от музея.

От няколко години Нидерландия се изправя срещу наследството на своята колониална история, особено по отношение на Индонезия, известна преди като Нидерландска Източна Индия.

Архипелагът, управляван от Нидерландия 300 години, обявява своята независимост през август 1945 г. Холандия признава независимостта през 1949 г., след четири години кървави боеве.

През февруари Нидерландия поднесе извинения, след като проучване осъди системното използване на "крайно насилие" от страна на нейната армия срещу индонезийските борци за независимост.