Адолф Хитлер наистина е загинал през 1945 г. в Берлин, със сигурност от отравяне с цианид, но и от куршум. Това сочат изводи на френски учени, изследвали фрагменти от зъбите и черепа на германския диктатор, съхранявани в Москва, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Зъбите са автентични, без никакво съмнение. Анализът ни доказва по безспорен начин, че Хитлер е загинал през 1945 г.", заяви за АФП професор Филип Шарлие. Наред с още четирима изследователи той е съавтор на публикация по въпроса, поместена в петък от научното списание "Юропиън джърнъл ъв интернъл медисин".

Анализът на проби от болните зъби на Хитлер и многобройните протези показва, че белите петна по тях наистина са от зъбен камък, а няма и следи от месни влакна (фюрерът е бил вегетарианец).

След тези констатации, огласени през март в документален филм на телевизия "Франс 2", "няма вече място за каквито и да било конспиративни теории за "оцеляването" на Хитлер. Той нито е избягал с подводница в Аржентина, нито се намира в потайна база в Антарктида или на обратната страна на Луната", иронизира Филип Шарлие.

През март и юли 2017 г. руската Федерална служба за сигурност и Държавният архив на страната са разрешили според него на изследователския екип да анализира останките на диктатора за пръв път от 1946 г. насам.

Френските учени са открили на отломка, представена за част от черепа на Хитлер, отвор отляво, наподобяващ дупка от куршум. Не им е било разрешено обаче да вземат проби от този фрагмент. Неговата форма и структура обаче са били "напълно сравними" с рентгеновите снимки на черепа на Хитлер, направени година преди смъртта му, твърди професор Шарлие.

Новото изследване потвърждава общоприетата версия за смъртта на Хитлер, според която той се е самоубил на 30 април 1945 г. в бункера си в Берлин заедно със своята приятелка Ева Браун, но то добавя и нови данни, посочи ученият.

"Не се знаеше със сигурност дали се е самоубил, използвайки ампула с цианид, или с куршум в главата. Изглежда и двете", обясни той.

По запазените зъбни фрагменти не са открити следи от барут, което изключва изстрел в устата - по-вероятно може би е стреляно във врата или в слепоочието. Същевременно синкави петънца по зъбните протези "изглежда" са следствие от химична реакция между цианида и металната част от тези конструкции, смята изследователят.

Експерт по съдебна антропология, д-р Шарлие установи преди време по-специално автентичността на сърцето на Ричард Лъвското сърце и на останките, приписвани на Св. Луи. Оспорва се обаче заключението му, потвърдило, че е автентична и мумифицираната глава на френския крал Анри Четвърти.