Хиляди норки плъзнаха в северозападната част на щата Охайо, след като вандали нахлули във ферма, в която се отглеждат животни заради ценните им кожи, и освободили до 40 000 от клетките им, съобщават властите, цитирани от Ройтерс.

Животните, които избягали във вторник, пресичали близките пътища и много от тях били прегазени от преминаващи превозни средства, докато ловци преследвали друга част от бегълците, съобщават местни медии. "Делфос хералд" съобщи, че работниците във фермата, разположена в Хоугланд, са стреляли по животните, когато те бягали през имота, съобщава БТА.

Шерифът Том Ригенбах заяви в съобщение за медиите, че заподозрените са унищожили оградата и са пуснали на свобода между 25 000 и 40 000 животни от клетките им.

Той заяви, че инцидентът се разследва като случай на вандализъм и проникване с взлом.

Шерифът предупреди, че норките "са месоядни животни, които "редовно ловуват животни, по-големи от тях, и ги убиват". Той призова собствениците на жилища, птицевъдите и други да стоят настрана от животните и да повикат лицензирани ловци, които да ги залавят.

Във Фейсбук местните жители заявиха, че магистралата в окръг Ван Уърт, на около 241 км северно от Синсинати, близо до границата с Индиана, все още е покрита с кръв от животни, които са били блъснати от автомобили и камиони.

През 2013 г. група, наричаща себе си Фронт за освобождение на животните, си приписва заслугата за освобождаването на норки от ферма в окръг Ван Уърт.

Въпреки това не е ясно дали тази група е участвала в освобождаването на норките във вторник.