Ливан отказа да освободи от затвор в страната Ханибал Кадафи-един от синовете на покойния лидер на Джамахирията полковник Муамар Кадафи. За това писаха всички големи арабски медии, а предположенията и коментарите са стотици.

Повечето обаче са категорични-става дума за поредното разследване на пътищата, по които са изтекли и изчезнали огромните лични авоари на либийския държавен ръководител.

Просто съдбата на Ханибал Кадафи се превърна в поредния епизод от либийската сапунена попера, която арабите наричат "Всички синове на великия вожд".

Какви са фактите до момента? Известно е,че трима от осемте сина на Кадафи бяха убити в хода на "Арабската пролет" в Либия през 2011 година. Петте живи са в съседни на страната държави и тяхната съдба е много различна по отношение на стандарт на живот, изолация и безопасност.

Според материали в арабски медии, международния натиск срещу Либия да разследва и открие къде са отишли несметните авоари на Муамар, добити чрез присвояване на държавни средства в годините на неговото управление, се засилва.

Според слуховете, става дума за налични суми в долари и други силни валути като швейцарски франк и британски паунд, както и за диаманти и злато.

Както е добре известно, през 2013 година ООН, САЩ и ЕС успяха да замразят активи на клана Кадафи, а Южна Африка откри и върна на Либия около 1 милиард долара. Но голяма част от парите и златото на полковника така и не са открити.

Според неофициални източници, те се намират в африкански държави. В Буркина Фасо са били транспортирани сандъци с пари, според слуховете-560 милиона долара, в частни банки в ЮАР са предадени за съхранение около 20 милиарда долара, а в хранилища в Претория и Йоханесбург са диамантите и златото на либийския диктатор.

В Panama Papers се описва как пари на Кадафи са били "изпрани" и крайната им спирка е банка в Кения. Става дума за около 8 милиарда долара по най-занижени оценки.

Сега обаче въпросът е -дали оцелелите деца на полковника имат достъп до тези средства? И отговорът на повечето от експертите, работили по този случай е -да. Дори се споменава за използване на част от парите за въоръжаване на групи от въиоръжената опозиция на режима в разделената страна. Но окончателен отговор и на това не е даден.

Ще издаде ли Ханибал Кадафи пътя до съкровищата на баща си или ще предпочете да остане в ливански затвор-това е въпрос на близко бъдеще.