12 август 2000 г. Руският флот е на маневри в Баренцово море. Очаква се за първи път да бъдат демонстрирани качествата на ново морско торпедо. То трябва да бъде изстреляно от подводницата "Курск".

Вместо торпеден удар, следва взрив. Станала е една от най-големите трагедии във военната история на Русия-потъва подводницата "Курск".

Тя е гордостта на руския ВМФ по онова време, смятана е за една от най-надеждни и най-добре въоръжени атомни подводници на планетата. Именно за това бе определена да изстреля уникалното торпедо "Шквал".

Но вместо слава, последва гибел.

Хронологията

На 12 август 2000 г. в определеното време "Курск" не осъществява връзка с командването на флота.

На 14 август командването на руския флот прави първите изявления, че "Курск" лежи на дъното.

При огледа на подводницата от спускаемите апарати става ясно, че "Курск" се е забила в дъното под ъгъл 40 градуса с разкъсана носовата част и унищожена изплуващата спасителна камера.

На 15 август Главният щаб на морския флот официално съобщава за началото на спасителната операция.

На 19 август на мястото на аварията на руската подводница пристига норвежкия кораб Normand Pioneer с британската мини-спасителна подводница LR-5. Започва нова международна фаза на операцията по спасяване на екипажа на "Курск". Норвежкият спасителен кораб Seaway Eagle с дълбоководни водолази на борда, се приближава към района на катастрофата на следващия ден. След допълнително съгласуване започва вторият етап на операцията, който се характеризира с взаимодействие на спасителните сили и средства на Северния флот с норвежките и британски спасители. Но опитите за спасяване на "Курск" и екипажа се оказват напразни. Загиват 118 руски подводничари и офицери.

На 21 август в 17 часа началник-щаба на Северния флот официално потвърждава гибелта на екипажа на "Курск".

На 22 август 2000 г. президентът на Русия Владимир Путин с указ обявява 23 август за ден на траур.

Операцията за изваждане на телата на загиналите моряци започва на 25 октомври 2000 г. и завършва на 7 ноември 2000 г.

На 10 октомври тя завърши успешно и останките на "Курск" бяха откарани в Росляковския корабостроителен завод. От подводницата бяха извадени и разпознати 115 от 118 загинали подводничари.

 Предсказанието на Ванга

Още в 1980 година Ванга е имала пророчество, останало неразбрано до гибелта на "Курск", гръмнаха руски медии след трагедията. Според тях, пророчицата е казала: "В края на века, през 1999 или 2000 година Курск ще се окаже под вода и целият свят ще го оплаква".

Никой през 1980 година е е могъл да знае, че става дума не за град Курск, а за подводница, носеща неговото име. Но ако думите на Ванга са верни, тя е видяла именно гибелта на подводницата.

Хипотезите и официалното заключение

Още в първите часове след трагедията се появиха множество хипотези и версии. От тях комисията на разследване на гибелта на "Курск" остави само една версия за трагедията - взрив на собствено торпедо.

Версия №1-Взрив на борда на подводницата.

Трагедията с взрив на борда на подводница се е случвала няколко пъти. През 1968 година американска подводница от клас "Скорпион" потъва недалеч от Азорските острови. Загиват 99 души, а отломките са открити на 3000 метра под водата. Държавна комисия проверява случая и заключението е-взрив на торпедо на борда на подводницата. Подобен е и случаят с руската подводница К-119.

Освен торпедо, има версия и за взрив, причинен от неизправен акумулатор. Знае се със сигурност, че първият взрив е в 11 часа и 28 минути, а вторият, който е бил и по-мощен- след 2 минути и 15 секунди. По-късно става ясно ,че вторият взрив всъщност е серия от няколко различни взрива, вероятно бойните глави на торпедата са избухнали.

Версия №2. "Курск" е потопена от торпедо, изстреляно от американската подводница "Мемфис".

Бившият британски инженер и военен, специалист по торпеда морис Страдлиг смята ,че руската подводница е била потопена от торпедо, изстреляно от "Мемфис", американска подводница. Това е второ мнение на експерта, изразено години след трагедията. В началото, на база данните той смяташе, че неизправно торпедо се е самовзривило в "Курск".

Вярно е,че подводници на САЩ са били в района на ученията на руските ВМС. Някои от военните експерти даже смятат, че кръглият отвор в руската подводница е нещо като фирмен знак на американското торпедо МК-48.

 Версия №3. Случаен сблъсък с друга руска подводница, намираща се в района на ученията.

Една от най-секретните руски подводници- "Кашалот" е била в района на катастрофата. Тези подводници дори не се водят в руския ВМФ, а са подчинени на ГРУ на руската армия. Точно такава подводница първа открива "Курск" на дъното, но не последва заповед за спасителна операция. Подводницата е била на 108 метра под морското равнище, а на борда на "Кашалот" е имало водолази, които могат да работят до 200 метра дълбочина.

Защо не са се задействали, никой не пояснява. След години един от екипажа на "Кашалот" казва ,че са били убедени в смъртта на руските моряци и затова не са предприели нищо.

Версия №4. Немска мина от Втората световна война е взривила руската подводница.

В Северно море има останали немски мини от времето на Втората световна война. За няколко години след 2000 там са били открити и обезвредени девет такива мини. Ако подводницата се е натъкнала на мина-"рогатка" и тя се е врзивила, това може да е предизвикало след това взрив и на торпедата в предния отсек.

Официалната версия на Държавната комисия е представена от Главния прокурор на Русия Владимир Устинов. Той съобщава ,че на  подводницата е станал взрив на торпедо, вероятно поради дефект в бойната глава. Взривът е станал в четвърти торпеден отсек, където е имало торпеда "Кит", създадени през 70-те години на миналия век. Явно, те са имали дефект, който се е проявил в момента на изстрелването. След този взрив "Курск" се накланя на 60 градуса и започва да потъва към дъното. При удара следва втори взрив и той разрушава по-голямата част от носа на подводницата, заедно с възможността екипажа да напусне потъналата подводница.

Първото изпитание за президента Путин

Трагедията с "Курск" се оказа първият сериозен тест за новоизбраният президент Владимир Путин. Новината за гибелта на подводницата е една от първите, получени от него като държавен глава на Русия.

"Аз даже не знаех, че там се провеждат сериозни военни учения. Позвъни ми министърът на отбраната и каза, че сме загубили подводница, но сме наясно къде е и започмваме работа по спасяването на хората. Не ставаше ясно ,че се е случило нещо трагично, това се изясни по-късно", казва Путин.

Той назова и причините за трагедията: "Ние знаем, в какво състояние се намираха тогава нашите въоръжени сили. Нищо удивително няма в случилото се. Да, трагедията е колосална, колко хора загинаха. По принцип комисията установи ,че е имало взрив на торпедо в предната част, което е довело и до потъването на "Курск". След разпадането на СССР имахме огромни проблеми в икономиката, в социалната сфера, в армията. Трагедията на подводницата-това е проявление на общото състояние на армията и държавата в онзи момент", казва Владимир Путин.

По време на трагедията-от 12 август- президентът е на почивка в Южна Русия, в Сочи и дори не прекъсва отпуска си заради потъването на подводницата. Появява се и по новините на руската държавна телевизия, но без да каже нищо за трагедията и без следа от страдание. По-късно неговите сътрудници го оневиниха, казвайки, че присъствието му в Североморск, където бе щабът на ВМФ нямаше с нищо да промени спасителната операция. Той отива в щаба едва на 22 август. Така или иначе, това решение на Путин е негова грешка, която по-късно той се стреми да поправи.

Погребенията на загиналите моряци от подводницата продължават няколко месеца.Най-много са загиналите от Санкт Петербург- 32-ма. В град Курск са погребани 12, 8-в Севастопол и по 2-3 са погребани в над 20 руски и украински градове. Последните 7 тела, извадени от корпуса са погребани едва през 2002 година след като подводницата е извадена на суша. Трима от загиналите моряци остават някъде в дълбините на Баренцово море.

Всички данни за гибелта на подводницата са засекретени за 30 години. Остават още 12 до изтичане на срока и тогава вероятно ще знаем повече за причините за трагедията. Но кой ще си спомни тогава за подводничарите и случилото се с тях през 2000 година?