Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) обяви, че проверява три медикамента, предназначени за страдащи от диабет, но предписвани и за намаляване на телесното тегло, за нежелани странични ефекти, съобщи АФП.

Ведомството проверява сигнали, според които такива, че тези препарати могат да предизвикат мисли за самоубийство и самонараняване.

GLP-1 се използва за терапия на диабет, но все повече се предписва под различни лекарствени форми за отслабване.

Базираната в Амстердам ЕАЛ проверява данни за рисковете от мисли за самоубийството и за самонараняване, свързани с лекарствата Оземпик, Саксенда, Вегови.

Изследването е задействано от исландската агенция по лекарствата след получени сигнали за мисли за самоубийство и самонараняване у хора, приемащи медикаментите, съобщава от ЕАЛ. До момента се анализират 150 доклада за възможни случаи. Тези случаи не означават непременно, че приемът на лекарствата причинява подобни нежелани ефекти, уточнява агенцията.

Саксенда и вегови са разрешени за употреба в ЕС за намаляване на теглото. Оземпик се използва за лечение на диабет тип 2, както и за отслабване, въпреки че регулацията на телесното тегло не е сред признатите показания за употреба, отбелязва АФП.