На 24 октомври в Русия отбелязват Деня на войските със специално предназначение или спецчасти, както ги наричат накратко. На тази дата през 1950 година военният министър на СССР Александър Василевски подписва секретна заповед за създаване на първите части "за действие в дълбокия тил на вероятния противник".

Спецчасти има във всички руски родове войски. Първата им официална задача е била "унищожаване на ядрени оръжия и средствата за придвижването им" по време на Студената война.

Ето и 5 от най-успешните операции на съветските и руските спецчасти, които в момента са разсекретени по хронология според ТАСС:

1. Прага 1968 година

На 20 август 1968 година съветски спецчасти провеждат операция по овладяване на летището в Прага. Едва след като те приключват със задачата си, страните от Варшавския договор навлизат със войски в чехословакия и смазват Пражката пролет.

Овладяването на летището става с разработена операция. Бойците са качени на обикновен пътнически самолет, който е трябвало само да прелети над Чехословакия по официалните направления до Берлин. Над страната обаче първия пилот се обажда на летището в Прага и иска разрешение за извънредно кацане заради отказ на единия двигател на самолета.

След като получава разрешение, самолетът каца и за 9 минути спецчастите завземат летището. След 3 часа една въздушно-десантна дивизия на съветските Вътрешни войски пристига и започва инвазията. Спецчастите продължават с атаката си, този път завземат радио-телевизионните центрове и сградата на чехословашката комунистическа партия и отвеждат всички нейни ръководители в Москва.

2. Щурм-333

На 27 декември 1979 година спецчасти от съветската армия и КГБ провеждат в Афганистан операция по щурма на резиденцията на тогавашния ръководител на страната Хафизула Амин. За операцията са специално подбрани 500 бойци от средноазиатските републики на Съветския съюз. Преоблечени в афганистански военни униформи, те са вградени в охраната на двореца на Амин.

След като получават сигнал за начало на операцията ,те елиминират охраната, вярна на президента и щурмуват частта от двореца, където е Амин. В резултат той е убит и новото ръководство на страната "кани" съветски войски в страната.

3. Stinger 87

На 5 януари 1987 година отряд от спецчасти на ГРУ (Главно разузнавателно управление) на Съветската армия успява да плени образец на американския преносим зенитен комплекс Stinger FIM 92.

Комплексът е доставян на афганистанската съпротива срещу съветските войски и причинява сериозни загуби на съветските самолети и хеликоптери, участващи във военни операции.

След като разузнаването открива колона на мотоциклети, преминаваща в една от отдалечените от столицата Кабул територии, е задействана операцията.

След кратка схватка са елиминирани 16 от талибаните, един е побягнал с контейнера със Stinger в ръка, но е бил застигнат, убит, а оръжието-качено на борда на придружаващия операцията хеликоптер.

4. Чечня 1995

Решаваща роля в Чеченско-руската война от 1995 година имат спецчасти от руския военно-морски флот. Те са първите, овладени важни стратегически обекти в столицата Грозни, дават на авиацията координатите на артилерийски позиции на чеченската армия на Джохар Дудаев.

5. Грузия 2008

на 13 август 2008 година бойци от гвардейска спецчаст, създадена от генерал Александър Лебед през 90-те години на миналия век превземат грузинска морска база в град Поти. Установявайки контрол върху базата ,те минират и вдигат във въздуха два ракетни катера и няколко патрулни кораба. В тази операция няма дадени жертви нито от грузинска ,нито от руска страна, макар че тя слага край на съществуването на грузинските ВМС.