От известно време една тема вълнува Франция - дървениците в Париж. Днес темата обхвана и френския парламент, където депутати се конкурираха с изказвания по нея и с предложения как да се справи страната, в частност столицата със ситуацията, пораждаща все по-голямо безпокойство у французите, предаде Франс прес.

Лидерът на парламентарната група на партията на президента Еманюел Макрон "Възраждане" - Силвен Маяр, заговори за бич и заяви, че управляващите са решили да превърнат темата в приоритетна. Той обяви, че се подготвя законопроект, който ще позволи да се признае, че става дума за проблем, касаещ общественото здраве.

Дървениците изчезнаха от ежедневието през 50-те години на миналия век, но от тридесетина години те се завърнаха в много развити страни, допълва БТА. Сред факторите за разпространението им са тенденциите в потреблението, насърчаващи купуването на стоки втора употреба, или пък нарастващата устойчивост на насекомите към на инсектицидите.

Министърът на здравеопазването на Франция Орелиен Русо заяви днес, че когато човек има дървеници в дома си, това е истински ад, но това не е мотив за всеобща паника.

Депутатите от радикалната левица "Непокорна Франция" представиха предложение за резолюция, призоваващо за национален план за превенция, за спешни средства и за създаване на обществени служби за дезинсекция.

Говорителят на депутатите от Социалистическата партия Артюр Дьолапорт предложи да се включи в задължителните договори за застраховка на жилищата гаранция срещу рисковете, произтичащи от нашествие с дървеници. Той допълни, че много хора отказват да се борят с нашествието на дървеници заради това, че третирането на жилищата излиза скъпо или пък, че дезинсекцията не се извършва добре.

Лидерът на депутатите на дясната партия "Републиканците" Оливие Марлекс повтори пък днес думите на журналиста Паскал Про, според когото проблемът е свързан с приема на мигранти.

Журналистът между впрочем е обект на процедура от френския регулаторен медиен орган заради това, че в ефира на телевизия "Си Нюз" той попита дали увеличаването на дървениците би могло да е свързано с имиграцията. Тези негови думи бяха възприети като расистки от няколко политически фигури.