Възможно е футболната топка, подарена от руския президент Владимир Путин на Доналд Тръмп на срещата помежду им в Хелзинки, да е с вграден чип за проследяване. Първоначално информацията тръгна под формата на шега в социалните мрежи, но много бързо след това придоби масовост с публикации в издания като CNN.

Според информационния гигант се оказва, че подозренията не са съвсем неоснователни. Причина за това са рекламите на производителя "Адидас". При представянето на модела, изработен специално за Световното първенство в Русия от фирмата сами са анонсирали за вградения микрочип. Целта му е да проследява топката и да изпраща сигнал до мобилно устройство, който да установи дали нейното местоположение. Съмненията са дали тази технологична новост може да бъде уязвена от хакери и вместо за спортна, да се използва за шпионска дейност.

Представители на Белия дом заявиха след срещата в Хелзинки, че всички подаръци на американския президент минават през преглед от службите за сигурност, но CNN подчертава, че резултати от такава проверка не са публикувани. При внимателно вглеждане във видеоклиповете от срещата между Тръмп и Путин изглежда, че върху топката е изобразено лого за наличие на безжичен сигнал.

Чипът работи със същата технология, използвана при някои безконтактни плащания, включително тези с "Apple Pay" и "Google Pay". От "Адидас" засега отказват коментар по случая, както и дали устройството с наименование NFC дава гаранции за защита от хакерски. В описанието на продукта на официалния сайт на производителя все пак е уточнено, че "не е възможно да се изтрият или пренапишат кодираните параметри" на чипа.