Гражданското сдружение "Атеистите на Сърбия" призоваха държавата да обложи с данъци и да въведе ДДС в църковните дела, както и вместо от бюджета да се отделят средства за религиозните общности, самите вярващи да отделят част от доходите си за църквите, предаде Танюг.

На сайта на сдружението пише, че Сръбската православна църква /СПЦ/ получава годишно от бюджета около седем милиона евро.

Сдружението предлага да се въведе църковен данък, подобен на данъка в Германия, съгласно който за църквите и религиозните общности биха се отделяли осем процента от заплатата на всеки работещ, който се декларира като вярващ пред данъчните власти. Сдружението изтъква, че по този начин СПЦ би получавала от вярващите около 760 милиона евро годишно.

Ако това се въведе, смятат атеистите, "би станало ясно, че в цяла Сърбия СПЦ няма дори 5000 вярващи и затова СПЦ залага на сигурно - седем милиоона евро от бюджета всяка година, неплащане на данъци и безброй привилегии за обпработваема земя и строителни терени, недвижима собственост и услуги от държавата".