Десетилетия преди прословутите Салемски процеси срещу вещици в Масачузетс, Алс Йънг увисва на бесилото в Кънектикът и става първият човек, екзекутиран в американските колонии за магьосничество, пише АП.

Градски писар на Уиндзор регистрира смъртта на 26 май 1647 г. в дневник, който гласи: "Алс Йънг беше обесена". Йънг е първата от деветте жени и двама мъже, екзекутирани от колонията Кънектикът за магьосничество в продължение на 15 години - период, през който повече от 40 души са били съдени за връзки със Сатаната.

Сега, повече от 375 години по-късно, любители историци, изследователи и потомци на обвинените вещици и техните обвинители се надяват, че законодателите на Кънектикът най-накрая ще предложат посмъртно реабилитиране.

Въпреки че подобни искания не са нови, те стават все по-силни, тъй като много любители на генеалогията откриват, че имат далечни роднини, участвали в по-малко известните процеси срещу вещици в Кънектикът.

"Те разказват, че това е следвало семействата им от поколение на поколение и че биха искали някой просто да каже: "Хей, това не беше правилно", казва Джейн Гарибай, представител на щата Кънектикът, която предложи резолюция за освобождаване от отговорност, след като получи писма от роднини на обвинени вещици от осмо и девето поколение. "И за мен това е лесно да се направи, ако това дава на хората спокойствие."

Други държави и страни са се опитали да изкупят вината си за историята на преследване на хора като вещици. Миналата година първият министър на Шотландия поднесе официални извинения на около 4000 шотландци, предимно жени, които са били обвинени в магьосничество до 1736 г. От тези 4000 души около 2500 са били екзекутирани. Миналата година член на шотландския парламент призова за тяхното посмъртно помилване.

Във всяка от колониите в Нова Англия магьосничеството се е смятало за смъртно престъпление. Много историци смятат, че страхът и безпокойството сред религиозно строгите английски заселници са довели до процесите срещу вещици, като отбелязват, че животът е бил много труден, предвид епидемиите, наводненията, студените зими и глада. Често обвиненията започвали с кавга, смърт на дете или крава, или дори на масло, което не можело да се пресече. Мнозина, екзекутирани като вещици, са били бедни, самотни майки.