Монблан и Матерхорн са два от най-известните планински върхове в Алпите. Изследователите обаче твърдят, че климатичните промени коренно ги изменят и нараства опасността от срутване на скали и преместване на ледници, информира ДПА.

На местата, където обикновено спирахме за почивка, вече не може да се стои дълго време заради опасността от падащи скали, разказва Ян Бютел, планински водач и изследовател във Федералния технологичен институт в Цюрих.

Според него планината винаги се е променяла, но без съмнение сега се срутват все по-големи скали.

Една от причините за раздробяването на скалите е топенето на вечните ледове.

Има тенденция към затопляне във вечните ледове, най-вече от 2010 година, заяви експертката от института за изследване на снега и лавините в Давос Жанет Ньоцли.

През лятото най-горните слоеве на вечните ледове се топят и според Ньоцли има ясна тенденция това топене да става все по-голямо.

Като допълнение към топенето на вечните ледове или пермафроста, както ги наричат учените, топенето на снега води до просмукване на вода в пукнатините, а това създава огромен натиск и може да причини мащабно раздробяване на скалите.

От италианската страна на Монблан, на границата с Франция, местните жители са обезпокоени, защото в резултат на глобалното затопляне великолепният ледник Планпенсьо се движи по-бързо към долината. Върху ледника беше инсталиран радар, който да следи движението на ледените маси всеки ден.

Някои изследователи обаче твърдят, че рискът от тонове лед, които се плъзгат надолу и затрупват жителите, е силно преувеличен.

Според климатолога Масимилиано Фацини от университета във Ферара няма риск за Вал Фере дори, ако 250 000 кубически метра лед се плъзнат надолу. Според него жителите и туристите не са застрашени