В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в Берлин и в други големи градове в Германия е извършен фашистки погром, т. нар. Кристална нощ. Еврейските магазини са разграбени и унищожени, а десетки синагоги опожарени. Блещукащите парчета стъкло по улиците от разбитите витрини на еврейските магазини дават името "Кристална нощ", припомня БТА, която прави ретроспекция на събитията.

Погромът е осъществен по лична заповед на Адолф Хитлер при организационното участие на Паул Гьобелс и Хайнрих Химлер и е представен като стихиен израз на народния гняв. Поводът е убийството на 7 ноември 1938 г. на съветник на немския посланик във Франция Ернст фон Рат от 17-годишен младеж от еврейски произход.

Убити са 91 души, около 20 000 души са изпратени в концентрационни лагери. Разрушени са около 280 синагоги и 815 еврейски магазини.

Снимки от "Кристалната нощ" и последвалите събития ВИЖТЕ ТУК>>

Ето какво съобщава БТА в бюлетина си тогава:

Париж, 7 ноември 1938 г. /Хавас/ Един чужденец проникна тая сутрин в германското посолство в бюрото на третия секретар на легацията, срещу когото стреля два пъти с револвер. Един куршум прониза рамото на секретаря, а другият попадна в областта на черния дроб. Пострадалият бе пренесен в една клиника. Според германското посолство въпросният чужденец бил полски поданик с паспорт, издаден от полското генерално консулство в Париж. От германското посолство заявяват, че убиецът е напълно вменяем и изглежда, че бил фанатик. Запитан, той заявил, че искал да отмъсти за своите едноверци евреи, изгонени от Германия.

Простреляният Ернст фон Рат

Снимка: Getty Images

Берлин, 10 ноември 1938 г. /Хавас/ В западния квартал в Берлин, Вилмерсдорф, синагогата на "Принц Регентщрасе" е в пламъци. Пожарникарите се опитват да ограничат пожара и да запазят един съседен дрехарски магазин. Голямо множество е събрано пред пожара. Голям брой лица работят, за да опразнят магазина от стоките.

Снимка: Getty Images

Берлин, 10 ноември 1938 г. /ГТА/ Новината за смъртта на младия германски дипломат в Париж причини в цяла Германия най-дълбоко възмущение и създаде голямо възбуждение по отношение дейността на евреите. В много германски градове станаха противоеврейски манифестации. В повечето от градовете, където има еврейски синагоги, тълпата ги опожари. Пожарникарите в почти всички случаи можаха само да попречат на запалването на съседните здания. Прозорците на магазините, принадлежащи на евреи в почти всички градове на Райха, бяха счупени. Има също еврейски магазини, които са били опожарени. На "Курфюрстендам" голяма улица в Берлин, както и в другите квартали в столицата еврейските магазини бяха разрушени.

 

Снимка: Getty Images