Проверяват лотария във Филипините, след като 433 души удариха джакпота, съобщи Би Би Си, на която се позова БТА. Според местни медии това е най-големият брой хора, печелили някога голямата награда на Гранд Лото.

Печелившата комбинация за джакпота от 236 милиона песо (4 милиона долара) миналия уикенд беше поредица числа, кратни на девет.

Лидерът на малцинството във филипинския Сенат Коко Пиментел призова за разследване на "подозрителните резултати".

Участниците в Гранд Лото избират шест числа от 1 до 55. За да спечели даден участник джакпота, всички шест числа, които той е посочил, трябва да съвпадат с изтеглените от оператора на лотарията.

"Тези лотарийни игри са разрешени от Република Филипини. Затова трябва да поддържаме и защитаваме почтеността на тези хазартни игри", заяви Пиментел и призова за разследване на необичайно големия брой печеливши.

В неделя Мелкиадес Роблес, генералният мениджър на Филипинската служба за благотворителни лотарии, се опита да успокои обществеността, като увери, че тегленето на печелившите числа не може да бъде фалшифицирано.

Би Би Си припомня друг подобен случай, когато имаше обвинения в измама: 20 души си поделиха джакпота в националната лотария на Република Южна Африка през декември 2020 г., когато бяха изтеглени числата пет, шест, седем, осем, девет и десет. Организаторите заявиха, че печелившите са прибрали по 5,7 млн. ранда (370 хиляди долара) всеки.

Британската медия припомня и друг куриоз, свързан с лотария. През 2019 г. испанска телевизионна репортерка подаде оставка на живо в ефир, след като си помисли, че е ударила джакпота в коледната лотария на страната на стойност 4 млн. евро. Наталия Ескудеро започна да крещи пред камерата. "Утре няма да дойде на работа", каза тя, преди по-късно да научи, че е спечелила само 5000 евро.