Промените в Закона за електронни съобщения (ЗЕС), които дават възможност да се следи интернет трафика без ясно дефинирани правила и отговорности, са неприемливи, както за уеб бранша, така и за гражданите на България и не трябва да се допускат, се казва в писмото на организацията.

Българска Уеб Асоциация (BWA) е на мнение, че промените в Закона за електронни съобщения (ЗЕС), които дават възможност да се следи интернет трафика без ясно дефинирани правила и отговорности, са неприемливи, както за уеб бранша, така и за гражданите на България и не трябва да се допускат. Причините за това са от политически, технологичен, юридически и морален характер”, пише в становището на управителния съвет на неправителствената организация, изпратен до медиите на 22 декември.

В аргументите си против измененията в ЗЕС BWA изтъква, че промените в този нормативен акт са свързани с Директива 24 на Европейския съюз. Според нея държавите членки трябва да въведат законодателство, с което да задължат доставчиците на телефонни и интернет услуги да запазват трафичната информация на клиентите си и това да се направи с оглед използването й в бъдещи разследвания на сериозни престъпления. Думата "сериозни" обаче отсъства в българския текст.