Тунелът на Петте кьошета в посока "Фритьоф Нансен" ще бъде затворен за коли в неделя, съобщиха от Столичния електротранспорт. Причината е разширяване на контактната тролейбусна мрежа в участъка, с което ще бъде удължен маршрута на тролей номер 7. От април тролеят ще замени трамвай номер 6 до "Лозенец", а за по бързо преминаване на кръстовищата около НДК той ще се движи по отделно трасе.

Тази неделя, 10 февруари, тунелът под НДК ще може да се използва от шофьорите частично.

"Само през деня ще е, за да могат да се извършват окончателни работи по монтиране на контактната мрежа в тунела и това е в посока "Фритьоф Нансен", излизането от тунела", обясни Евгени Ганчев, директор на Столичния електротранспорт.

Целта е през април да бъде пуснат тролей номер седем с нов, удължен маршрут, който ще замести и трамвай шестица. Цялото тролейбусна трасе ще бъде 14 километра, а ето откъде ще минава: "Маршрутът ще бъде от "Манастирски ливади", по "Костенски водопад", по "Бяла черква", "Арсеналски", в обособеното трамвайно трасе, което беше по трамвай номер 6, след това по "Черни връх", "Фритьоф Нансен" в долната част, като става двупосочна, ляв завой в посока "Руски паметник", по "Опълченска", от там до "Люлин".

В обратна посока ще е сегашният маршрут на тролей 7 - от площад "Прага", през тунела и по трасето.

Друга реорганизация на движението при изграждане на трасето няма да се налага, увериха от Столичната община. В районът на НДК с цел по бързо придвижване пък тролей 7 ще се движи по отделно трасе.