Започна строителството на изцяло надземен паркинг на четири етажа в ж.к. "Надежда 1" на ул. "Кирил Дрангов" и ул. "Анастас Лозанчев". Строителната площадка бе открита днес от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кмета на район "Надежда" Димитър Димов и Димитър Шивачев, изпълнителен директор на "Софийски имоти". Отец Константин от църквата "Св. Дух" в "Надежда" направи водосвет на строителната площадка.

Паркингът ще бъде наземен, с площ от 5607 кв. м, с 310 паркоместа. Предвидени са 32 места с възможност за зареждане на електрически автомобили.

Пътят дотук не е лесен, това, което има значение обаче е резултатът, заяви на откриването на строителната площадка Георги Георгиев, цитиран от БТА. Ако нашите усилия доведат до необходимия резултат, значи, че сме си свършили работата, каза той. Председателят на СОС съобщи, че това е първият паркинг по Програмата за строителство на многоетажни паркинги в кварталите на Столичната община.

Димитър Димов, кмет на район "Надежда", каза, че през миналата е завършен паркинг за 147 места, а тази година са изградени паркинги за около 300 автомобила. Усилията на района за обособяване на паркоместа продължават със строителството на този многоетажен паркинг.

Бюджетът на проекта е 6.314 млн.лева без ДДС, като "Софийски имоти" осигурява 1.914 млн.лв., а Фондът за градско развитие - 4.4 млн.лв.

Изпълнител на проекта е "Техно Енерджи" ООД. Срокът за завършване е 28 юли 2023 година.

Достъпът до многоетажния паркинг ще бъде от ул. "Чипровско въстание". Непосредствено до входната зона ще има 48 външни открити паркоместа. Покривната конструкция на сградата е плосък стоманобетонен покрив с вътрешно отводняване. При проектирането на многоетажния паркинг са спазени противопожарните и санитарно-хигиенните изисквания за този тип сгради.

Проектът се финансира със собствени средства и предоставено финансиране от Фонд за градско развитие, включително съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по ОП "Региони в растеж 2014-2020".