Вече се изпълнява програмата, предложена от председателя на Столичния общински съвет (СОС) за почистване на градската среда от безразборни драсканици, съобщиха от пресцентъра на СОС.

Тя е одобрена от столичните обшинари и в момента се почистват пространства в центъра на София. В ход е почистване на надраскани повърхности на две места в центъра на града - на стената на парка на НДК откъм ул. "Фритьоф Нансен", подлеза на НДК и фасадата на сграда на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски".

Преди почистването

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет

След почистването

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет

"Новото е, че напълно безплатно почистваме части от фасади на жилищни сгради по желание на собствениците в тях. Необходимо е решение на етажната собственост и подаване на заявление до Столична община, в което се посочва и какъв да е цветът на замърсената част от фасадата. Досега сме получили 10 заявления и организираме почистването на първите пет сгради. Първата почистена е тази на "Оборище" и бул. "Васил Левски", напомни председателят на СОС Георги Георгиев. Той призовава гражданите да бъдат активни.

Изпълнението на програмата ще продължи през цялото лято, за да могат да бъдат почистени повече сгради и да се върне облика на красива София, уверяват от Столичния общински съвет. На страницата на общината е публикуван формуляр за кандидатстване и подробни указания.

Почистването на надраскани обществени обекти, места, както и фасади на сгради извършва от екипи съвместно със Столичния инспекторат.

"В същото време сме помислили и за графити артистите, защото трябва да правим разлика между вандализма и изкуството. Предвидили сме по-бързи процедури за изображения по фасади и поставяне на специални стени в паркови пространства за свободно рисуване", допълни Георгиев.

Преди почистването

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет

След почистването

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет