Започнахме монтирането на камери за видеонаблюдение в с. Казичене. Това е второто населено място в Панчарево, в което изграждаме цялостна система за видеонаблюдение. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова за БТА по време на проверка на монтирането на камерите.

На девет локации общо 27 камери ще бъдат монтирани, а две от тях имат опцията да регистрират номерата на автомобилите, каза кметът. Тя допълни, че по този начин ще могат да се ползват и за контрол от страна на КАТ. Камерите ще бъдат поставени на входно-изходните улици, детски площадки и на места, където се образуват нерегламентирани сметища, обясни Фандъкова.

По думите ѝ инициативата е изцяло на кмета на с. Казичене, който от много време е настоявал за поставянето им, а те вече са факт. Фандъкова заяви, че ясно и категорично трябва да се обясни на хората, че цялостната система за видеонаблюдение, включително новопоставените камери в с. Казинене, са част от интегрираната система за видеонаблюдение на Столична община, която е и най-голямата в България и е свързана изцяло със системата на Столичната дирекция на вътрешните работи. Всичко, което в нашия център за видеонаблюдение виждат нашите специалисти, се вижда и в реално време и от полицията, обясни Фандъкова. Тя допълни, че това е бил и смисълът от системата, която са свързали през 2018 година.

Столичният кмет посочи, че камерите за видеонаблюдение в Столична община покриват 100% от училищата и 85% от детските градини. Също така вече и 100% от пешеходните зони в центъра, 80% от парковите пространства, а в последните години активно се монтират камери и в кварталите, каза още тя.