Главният архитект на София - арх. Здравко Здравков е издал заповед за нов подробен план, който предвижда запазване на къщата на бившия министър-председател Иван Евстатиев Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" №7 в автентичния ѝ вид, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук профила си.

"Целта ни е да променим плана от 2004 г., който предвижда събаряне на сградата и изграждането на 7 етажен хотел. В последните години водихме серия от дълги съдебни дела с настоящия собственик, който отказва да възстанови сградата, която е единична архитектурно-строителна и художествена културна ценност с категория "местно значение", пояснява Фандъкова.

Освен запазването на сградата в автентичния ѝ вид, новият проект за подробен план предвижда запазване и на зелените площи в имота, без ново застрояване.

"Предлагаме и връщане на най-старото отреждане на имота "за детско заведение", за каквото се е използвала сградата преди придобиването й", пише още кметът.

Остава предложението и връщане на най-старото отреждане на имота "за детско заведение", за каквото се е използвала сградата преди придобиването ѝ.