С 52 гласа "за" и двама въздържали се Столичният общински съвет прие да бъдат премахнати паркоместата около "Александър Невски", които се ползват от депутатите. Предложението беше направено от председателя на транспортната комисия Карлос Контрера.

Според доклада за 185 места Народното събрание плаща по 100 лева месечно на паркомясто без ДДС по споразумение от 2007 г. Сега НС ще може да сключи договор с Центъра за градскамобилност за до 50 места, но на площада при бившия Партиен дом.

При премахване на депутатския паркинг се предвижда да се обособят до 50 паркоместа в синята зона за паркиране на пл. "Св. Александър Невски", които да се ползват до реконструкцията на площада, тъй като се предвижда той да стане полупешеходен.

"Този доклад решава само един проблем. Има над 1000 паркоместа в София, които се ползват от различни институции, без те да заплащат за това", каза независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" и настоя на следващата сесия СОС да разгледа внесените от него промени, които предвиждат редуциране на паркоместата, ползвани от институции.

Комитет за наблюдение пък ще разглежда предложенията за промени в тарифната политика - дали пътуването в градския транспорт да се заплаща за време или за разстояние, реши още СОС.

 СОС подкрепи и предложението да се удължи времето, през което нощният градски транспорт няма да се движи - до 1 октомври.