Сред прегледани 40 на сто от първокласниците в София се установява увеличаване на случаите и на степента на късогледство. Това каза пред журналисти офталмологът от Александровска болница проф. Александър Оскар.

Проф. Оскар и столичният кмет Йорданка Фандъкова представиха резултатите от програмата, която се осъществява между Столична община и Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика. Деца от 62 държавни и общински училища в София са прегледани от специалисти със съгласието на родителите им в периода 10 февруари-22 май т. г.

При близо 23 на сто от децата е установен проблем, който създава необходимост от допълнителни изследвания и децата са били насочени към специалист. За 35 на сто от прегледаните деца това е била първа офталмологична консултация. При 636 деца лекарите са констатирали рефракционни аномалии, като това е най-често срещаното нарушение на зрението.

Проф. Оскар предупреди, че се установява пряка връзка между осветеността на стаята и развитие на късогледството. Лекарят не препоръчва гледане отблизо - на по-малко от 35 см, на телефонните екрани. Гледането на екрани от по-малко разстояние е мощен стимул за развитие на късогледство.

Гледането на телевизия трябва да бъде от разстояние, което е равно на три пъти дължината на диагонала на екрана, препоръча проф. Оскар. По думите му основният рисков фактор е прекомерната употреба на дигитални устройства, за които пък допринесоха пандемията и застоялият начин на живот. Липсата на витамин Д е в основата на прогресията на късогледството. При почти 100 процента от децата с късогледство установяваме липса на витамин Д и препоръчваме на родителите да го набавят чрез хранителна добавка, каза още проф. Оскар.

През последните 10 години сме извършвали различни теренни проучвания и се оказа, че над 90 на сто от децата в първи клас в Северозападна България не са консултирани от очен специалист, допълни проф. Оскар.

Всяко четвърто дете в света има някакъв проблем, свързан със зрението, каза още проф. Оскар. Ако детето има нужда от очила, но не ги носи, може да се появи главоболие, кривогледство, "мързеливо око", каза още лекарят.

"Мързеливото око" засяга пет на сто от децата и е много коварно, защото родителите не могат да разпознаят това състояние, което пък води до закъсняване в диагностиката, добави той. При диагностициране на "мързеливо око" при дете над 10-годишна възраст почти нищо не можем да направим, за да му помогнем, допълни проф. Оскар. "Мързеливо око" в 80 на сто от случаите засяга само едното око. Мозъкът спира да възприема образа от окото, което се криви, обясни той и напомни на родителите да заведат децата си на профилактичен преглед още на шестмесечна възраст.

Обсъжда се възможността да се разшири спектърът на прегледите сред деца, каза още проф. Оскар и добави, че вероятно ще се осъществят такива програми за изследване нивото на слуха, за наличие на гръбначни изкривявания, на наднормено тегло.

Кампанията се финансира от бюджета на Столична община и се надяваме и занапред програмите за профилактични прегледи да се запазят, каза кметът Йорданка Фандъкова. По инициатива на Столична община преди години започна първата профилактична програма, като се съсредоточихме върху програмите за профилактика и превенция на рак на млечната жлеза, припомни тя. По думите ѝ по тази програма са прегледани над 27 хиляди жени, като при много от тях са открити различни стадии на заболяване.