Статуята на баща и син Славейкови на едноименния столичен площад вече има нов бастун, след като в края на миналата седмица старият беше откраднат. Новината съобщи лично кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Вече е на мястото си! Бастунът от скулптурата на Славейкови, който преди дни беше откраднат, вече е възстановен ... и монтиран по-здраво", коментира Фандъкова с пост в официалната си Фейсбук страница.

Преди години композицията на Георги Чапкънов отново бе жертва на вандализъм, след като хулигани бяха огънали бастуна. На по-малко от 100 м от площад "Славейков", в Такевата градинка, преди години изчезна друго произведение на Чапкънов - "Отвличането на Европа".

Преди дни заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов съобщи, че за да се предотвратят подобни вандалски актове, извършителите трябва да бъдат установени бързо и осъдени с ефективна присъда. Той поиска строги правила за всеки, който си позволява да краде елементи от скулптурите и да поругава паметниците на културата.

"Вандалски акт, който е осъществен върху една от най-любимите творби на градското изкуство в София. Да бъде установен извършителят, да отиде в затвора, така че това е начинът да предотвратим бъдещи подобни събития. Строг контрол и присъди, ефективни, върху лицата, които си позволяват да вандализират изкуството. Тук въобще не става дума за щетата от гледна точка на метала. Става дума за това, че се посяга на любима творба на хиляди софиянци, добре позната на всички гости на града. Едно наистина важно изкуство за площада и за цялата градска среда", каза Чобанов.