Скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови ще бъде възстановена - вече сме поръчали изработването на нов бастун. Това заявява кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук във връзка с откраднатия бастун от статуята на Славейкови.

В момента се преглеждат записите от камерите и се уточнява кога точно бастунът на Пенчо Славейков е бил откраднат. Тази година скулптурата беше реставрирана и върната на площада. Нейни автори са Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов.

По-рано стана известно, че бастунът от скулптурата, на който се опираше Пенчо Славейков, е изчезнал. Без него ръцете на му стоят необичайно, сключени като за молитва.

Възстановяването на бастуна ще стане до 10 дни, увери и заместник-кметът Тодор Чобанов.

Той поиска строг контрол и ефективни присъди за всеки, който си позволява да краде елементи от скулпторите и поругава паметниците на културата.

"Вандалски акт, който е осъществен върху една от най-любимите творби на градското изкуство в София. Да бъде установен извършителят, да отиде в затвора, така че това е начинът да предотвратим бъдещи подобни събития. Строг контрол и присъди, ефективни, върху лицата, които си позволяват да вандализират изкуството. Тук въобще не става дума за щетата от гледна точка на метала. Става дума за това, че се посяга на любима творба на хиляди софиянци, добре позната на всички гости на града. Едно наистина важно изкуство за площада и за цялата градска среда", каза Чобанов, цитиран от БНР.

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става жертва на подобно отношение. Преди години хулигани го бяха огънали - от тогава на статуята не бе посягано.