От днес столичани имат възможност да закупят електронна карта за еднократно пътуване. Това е част от стремежа ни да улесним столичани при закупуване на превозни документи, съобщи изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, цитиран от пресцентъра на Столичната община.

Превозният документ важи 90 минути от момента на валидацията му за метрото и за наземния транспорт. Карта за еднократно пътуване за метрото и наземния транспорт е достъпна и онлайн през приложението MPASS на адрес: https://sofia.mpass.bg. То е част от новите функционалности на интегрираната автоматизирана система за електронно таксуване, която в момента е в тестов режим.

Електронният билет може да се купи през мобилно устройство. Заплащането става и чрез добавяне на стойността на картата към сметката за ползваните мобилни услуги от националните оператори, чрез кредитна или дебитна банкова карта. Банковата карта може да се използва еднократно или да се регистрира като платежен метод за последващи плащания за по-голямо удобство.

Снимка: БТА

Добавянето на новата услуга е част от цялостната програма на ЦГМ за осигуряването на нови удобни и сигурни възможности за пътуващите в обществения транспорт на столицата.

По думите на Дилчев електронната карта за еднократно пътуване е част от новата система за таксуване в градския транспорт.

"Пускаме тази услуга в експериментален режим, за да видим как ще бъде приета от столичани и как ще се ползва", посочи също Дилчев.

Част от функционалностите на новата система работят, събират данни и дават резултати.

"Поетапно до май ще заработят и останалите услуги на новата система за таксуване", добави Дилчев.

Системата ще предоставя възможност да се заплаща с безконтактни банкови карти в наземния транспорт, както и удобството да зареждате своята карта за градски транспорт през интернет от сайта на центъра за градска мобилност.

Снимка: БТА

Всеки пътник, който иска да получи електронен билет или дневна/нощна карта за пътуване е необходимо да направи регистрация в приложението MPASS и да избере от възможните опции превозни документи - дневна карта, карта за еднократно пътуване с метро и карта за еднократно пътуване с градски транспорт. След това избира начина на плащане и след потвърждение, получава превозния документ със защитен QR код. Между купуването и валидирането на документа трябва да минат поне 60 секунди. След това валидирането става чрез сканиране от екрана на мобилния телефон на QR кода на валидаторите на метрото или в превозните средства.

При проверка е необходимо пътникът да представи екрана на мобилния телефон с визуализиран QR кода на активния билет. Контрольорите сканират представения QR код с устройството си.

До този момент над 42 000 пътници използват приложението MPASS при онлайн купуване на дневна карта за обществения транспорт, информират от Столичната община.