В международно полево учение за координация, оценка и планиране по време на бедствия ще бъдат демонстрирани знания и умения по време на разрушително земетресение с епицентър близо до София. Това съобщиха от БЧК. Учението ще бъде на 13 май, в Националния учебен център на БЧК - с. Лозен.

В учението се предвижда, че по първоначални данни 300 души са загинали, над 7000 се нуждаят от спешна помощ, а засегнатите са повече 150 000 души. Разрушени са болници, магазини за стоки от първа необходимост, временно е затворено летището, нарушени са комуникациите, повредени са електроснабдителната мрежа и водопреносната система, което поставя в риск здравето на над 2 милиона души. Поискана е международна помощ и БЧК се обръща към Международната федерация, която изпраща мобилни екипи от Женева.

В симулацията ще участват 35 професионалисти от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, екипи на Планинската спасителна служба с кучета за издирване, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", от Столична община, кметството на с. Лозен и др. Разработването на кризисния план ще бъде в полеви офиси на територията на базата на БЧК в Лозен.