Столичният зоопарк ще има нови обитатели. Тукан, сурикати и лемур се родиха в парка в годината, в която се навършват 130 години от създаването му. 

От средата на май 2018 г. сурикатите в парка разполагат с ново , по-просторно външно заграждение и условия, близки до естествената им среда. На 26 май се родиха четири сурикатчета, които вече играят с останалите под слънчевите лъчи.

За първи път в Софийския зоопарк успешно се размножиха най-дребните тукани от вида зелените аракари. На 19 май се излюпи едно малко, което вече напусна гнездото и лети.

За трети път се размножава и двойката мишелови на Харис, които се сдобиха с едно малко на 14 април. В момента женската мъти яйца и има вероятност тази година да се сдобие с ново поколение.

От папагалите ново поколение има при пъстрите розели и корелите, а при водолюбивите птици много малки излюпиха колоритните мандаринки и каролинки.

През пролетта се сформира нова двойка от белоглави лешояди и надеждите са догодина да има поколение и от този застрашен от изчезване вид.

Зоопаркът в София е най-старата зоологическа градина на Балканския полуостров, припочня .economic.bg. Историята на парка започва още по времето на цар Фердинанд, който имал внушителна колекция от животни и растения в парка "Врана".