Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) и Столична община (СО) предприемат строги мерки за безпроблемно протичане на баловете.

"Нашата цел е да осигурим на младите хора празник, а не да се превръщаме в институции, които само санкционират и пречат на децата да празнуват, искаме те да изкарат празника живи и здрави, но от това да не страдат и гражданите и гостите на столицата" каза директорът на дирекция "Сигурност" на Столична община (СО) Кристина Лазарова по време на брифинг.

Забранена е употребата на пиротехника в района на храмовете, като Лазарова даде за пример вчерашния ден, в който тези правила са нарушавани от абитуриентите. Тя припомни, че има и правила за употребата на райски газ, който води до опасност за здравето на младежите и на всички околни.

По повод вчерашния ден пред патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", когато бяха забелязани големи купчини отпадъци, от полицията апелираха младежите да бъдат отговорни и да не оставят боклук след себе си. За тези мерки контролиращ орган ще бъдат колегите от СДВР, каза Лазарова.

Снимка: БТА

В контрола ще се включат и екипите от Общинска полиция, както и столичното видеонаблюдение, за да могат да реагират адекватно и навреме.

 

Заместник-директорът на СДВР старши комисар Георги Алексиев каза, че основната им задача е празникът да остане празник. По думите му в тази връзка от СДВР са предприели мерки, започвайки от пътния травматизъм, има засилени проверки от "Пътна полиция" и "Охранителна полиция".

Снимка: БТА

Комисарят обясни, че в мерките за сигурност се включват и цивилни екипи, които ще наблюдават придвижването на празнуващите абитуриенти. Те ще подават информация и на колегите си от "Пътна полиция", за да може в момента, в който се констатира нарушение, да се санкционира, посочи още Алексиев.

По думите на заместник-директора на СДВР ще има засилени мерки и контрол за употребата на наркотични вещества и алкохол. В районите на заведенията, където се провежда празника, ще има засилено полицейско присъствие като след това ще има отново проверки на водачи за алкохол и наркотични вещества - когато тръгват от заведенията, обясни още той.

"Във връзка с изминалия ден апелираме в района на храм-паметник "Александър Невски" да няма използване на пиротехника", призова Алексиев. И обясни, че само за вчерашния ден има връчени 10 призовки за лица използвали пиротехнически изделия, които днес трябва да се явят в съответното районно управление и да бъдат санкционирани съгласно законодателството.

Снимка: Фейсбук групата "Безумията в София"

Комисарят призова гражданите и обществото да бъдат активни в подаването на сигнали, когато забележат нарушения на обществения ред.

Инспектор Милен Писаров от сектор "Контрол на общоопасните средства" при СДВР поясни, че употребата на пиротехнически изделия в районите на храм-паметници и манастири е забранена със закон, като санкцията за първоначално нарушение е от 500 до 2500 лева, а при повторно - от 3000 до 8000 лева.

Инспектор Милен Писаров

Снимка: БТА

Нямаме статистика по отношение на нарушенията на пътя, но най-често наблюдаваните от колеги нарушения са за липса на обезопасителен колан - както на водача, така и на пътниците, посочи началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Николай Крушарски. И допълни, че за това нарушение санкцията е 50 лева. Непоставянето на колан води до следващо нарушение, което ние всички виждаме - излизане през прозорците на автомобила, за което абитуриентите също ще бъдат санкционирани, посочи Крушарски.