Планът за обновяването на Централната минерална баня, разработен от ОП "Софияплан", вече е в Столичния общински съвет.  Той беше разработен от общинското предприятие въз основа на предложенията на трите екипа - "Софийски терми", "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс" и "Историческа баня" и предвижда неизползваните части на сградата да се превърнат в балнеоцентър, който да предлага богато разнообразие от термални услуги.

Предвижда се столичани отново да могат да ползват ценната минерална вода в балнеоцентър, който ще се обособи в познатата сграда, без да се налага Регионалният исторически музей да се премества.

"Радваме се, че гражданската активност даде резултат", не скри задоволството си арх. Надежда Сучева от сдружение "Термално-нормално" пред Радио София.

По думите й предстои некратък път, за да се реализира хубавата идея. Очаква се работата да приключи през 2027 г., но важното е проектът да е устойчив, да не се променя предназначението и банята да се развива във времето като термален център.

Изворът разполага с дебит 12,8 литра в секунда. Трябва да използваме този ценен ресурс. Така, освен че ще спомага за здравето на хората, банята ще направи града още по-привлекателен, смята арх. Сучева.

Освен самата сграда, трябва да се помисли за инфраструктурата и повишаване удобството и атрактивността в района.

"Софияплан" предвижда идейният проект за обновяването на сградата да бъде избран с архитектурен конкурс с възможност за международно участие. Така ще бъдат осигурени разнообразие от качествени проектни предложения и широка публичност. Планът предлага конкурсът да се проведе в две фази. На финала журито ще избере три проекта, които да бъдат наградени и откупени от общината.

Предлага се реконструкцията на северното и източното да се финансира от общината със собствени или привлечени ресурси. Подходящ инструмент е Фондът за устойчиви градове. Очакванията са ремонтът на сградата да струва между 9 и 12 млн лв.