Съвременен СПА център се предлага да бъде направен в неизползваната част от Централната баня в столицата. Днес бяха представени онлайн концепциите за развитие на северното и източно крило на Централната минерална баня, съобщиха от общинското предприятие "Софияплан".

Преди няколко месеца 15-членно жури избра три концепции да продължат на втория етап от конкурса и да подготвят детайлни разработки на идеите си как неремонтираното крило на банята да се обнови и да започне да функционира. В останалата част на сградата от няколко години се помещава музеят на София.

Трите избрани екипа - "Софийски терми", "Kengo Kuma &Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс" и "Историческа баня", презентираха детайлните си разработки, включващи концепция, бизнес план и модел за развитието на неизползваната част от сградата.

И трите колектива предлагат съвременна интерпретация на автентичните функции на северното и източно крило на Банята. Целта е да бъде създаден модерен СПА център с богато разнообразие от термални услуги, който да се превърне в притегателно място за жителите и гостите на София.

Концепциите акцентират върху необходимостта от отваряне на сградата към околното пространство, както и от преосмисляне на средата чрез оформяне на нови пешеходни маршрути и атрактивни обществени пространства. Ключови акценти в разработките са по-добрата социализация и интеграция на археологическото наследство и минералната вода в зоната около Централната баня.

Трите екипа са разработили задълбочени и гъвкави бизнес планове и модели, които предлагат да се потърси публично-частно партньорство за развитието на термалния център. Според експертите проектът има потенциал да кандидатства за европейско финансиране в новия програмен период 2021-2027 година. Пълните концепции на екипите могат да бъдат видяни на интернет страницата ТУК >>

Първият екип "Софийски терми" предлага в северното и източното на Централна баня да функционира балнеоложки, спа и рекреационен център. Те предвиждат на сутерена ще бъдат разположени помещения за спа, на първия и втория етаж ще са балнеоложките отделения, а на третия - естетстически процедури, предаде "24 часа".

"Софийски терми" предлагат два нови външни басейни - единият на покрива, от който ще се разкрива уникална гледка към града, ще е стопла вода и ще е отворен целогодишно, и другият - във вътрешния двор. Екипът предвижда минимална намеса и поставя акцент върху реставрацията на ценната сграда. Според тях, ако тяхната концепция се реализира, ще са нужни 21 млн. лв. инвестициии, като основната част от средствата ще отидат за конструктивно укрепване, възстановяване и реставрация. Те предлагат банята да се управлява чрез публично-частно партньорство, като се създаде общо предприятие с участието на общината или се обяви процедура за концесия. Бизнес планът е разписан за срок от 20 г.. Според него годишният приход ще е 7,9 млн. лв. Ще се разкрият 95 работни места. Очакванията са за 196 000 посещения годишно. Предвиждат се различни видове пакети за ползване на термалния център - семеен билет, както и общ билет с Музея за история на София. Предвижда се и продажба на сувенири, като 15% от приходите ще отиват за подкрепа на млади творци. Воден павилион, воден бар, нова обществена тоалетна, още фонтани и водни атракциони, както и нова водоналивна станция, която да позволява хората да си пълнят вода, без да слизат от колата - това са част от идеите за околното пространство. Пространството между банята и ЦУМ пък ще се превърне в хибриден площад с паркоместа през деня и зона за артпрояви вечер и през уикендите. Термален град - това да е идентичността на София.

Няма друг такъв град в света, в чийто център да има баня с вода, която извира от римско време - около тази идея се концентрира концепцията на другия екип, който обединява японски и български архитекти - "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс" ООД. Те предлагат тази част от банята да функционира като термален център. Екипът предвижда нова връзка между площада пред банята и градинката пред общинското направление "Архитектура и градоустройство" с пасаж. Около банята пък ще има нова мрежа от чешми с минерална вода. Оформя се и нов пешеходен маршрут "Кардо Ново" като реплика на главния римски път в антична Сердика. Той започва от пл. "Бански" през вътрешния двор на ЦУМ, ларгото, двора на хотел "Балкан" с ротондата "Св. Георги", пешеходната ул. "Съборна", градинката на хотел "Рила" и връзка с ул. "Граф Игнатиев". В диаметър 300 м от банята се предвиждат нови чешми с минерална вода. С изпълнението на тази концепция банята ще се оформи термален културен център. От екипа, който в момента стартира изграждането на воден културен център в Копенхаген, предлагат и подкрепа - японско ноу хау и финансова подкрепа от японски фондове.

Концепцията на гражданско сдружение "Историческа баня" предвижда нов площад на мястото на паркинга на НАГ, разширяване на пешеходното пространство по ул. "Триадица", а ул. "Искър" да действа като споделено пространство. Северното и източното крило на банята се планира да действат като "историческа баня" - синтез между жив музей и спа център. Чрез съвременни технологии посетителите ще се потопят в историята на минералната вода. Оформят се три зони - балнеологична, басейни и терапевтична. Тук също се предвижда басейни във вътрешните дворове, както и ресторант. Те разделят изпълнението на концепцията на два етапа.

"И трите разработки са много стойностни. До края на годината очакваме коментари от всички заинтересовани по тези предложения. След това на базата на тези мнения и на различни анализи, които ще направим, през февруари ще внесем доклад до СОС с конкретно предложение. Има два варианта - да изберем само една от концепциите или да предложим комбинация от идеи от трите предложения. В доклада ще предложим какви функции да има тази част от банята, какви намеси да се направят, както и бизнес план", обясни шефът на общинското предприятие "Софияплан" арх. Любо Георгиев.

Екипът на "Софияплан" ще събира коментари по концепциите до края на годината на info@sofiaplan.bg. След това на базата на предадените разработки и получената обратна връзка "Софияплан" ще подготви план за действие, който да бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет в първите месеци на 2021 година.