За първи път в историята един светец беше канонизиран едновременно от православните църкви на България и на Русия.

Тържественото прославление се състоя в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и в него участваха българският патриарх Неофит, митрополити от Светия синод на БПЦ и делегация от Руската православна църква /РПЦ/, начело с Волоколамския митрополит Иларион.

То се състоя в деня на неговата кончина - 26 февруари, и на този ден занапред ще се празнува паметта на Свети Серафим Софийски Чудотворец. 

Около 9.15 часа в центъра на патриаршеската катедрала беше поставена иконата на Св. Серафим, подарена от руския патриарх Кирил на патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ, след което беше вдигната към четирите посоки на света.

Пред духовниците и миряните беше прочетено патриаршеското и синодално послание за прославлението на Богучарския архиепископ за светец.

В него се посочва, "че православният български народ отдавна очакваше тази прослава, защото отдавна при гроба на светителя Серафим се стичат хора от близо и далеч, за да изпросят за себе си или за свои близки Божията милост. Да изпросят по неговите светителски молитви, за чиято сила се знаеше още преди тържествената му прослава и канонизацията, защото с живота си и със чистотата на вярата си владиката Серафим беше придобил благодатта на Светия дух и беше спечелил своето кътче от царството Божие".

В посланието от патриарх Неофит и Светия синод се отбелязва, че и днес криптата на руския храм в София, в който е погребан владиката Серафим, е пълна с богомолен народ. Вече цялата църква Христова ще може да възпява новия светец - Серафим Софийски Чудотворец, показал се като стълб на православието, възсиял в София и с благочестието си мнозина привел към Христос, отбелязват българските духовници.

В храма беше обявено и решението за канонизацията на владиката Серафим, взето от Архиерейския събор на РПЦ.

В него се отбелязва, че безкраен поток от вярващи, нуждаещи се от помощ и утешение вече повече от 65 години се стичат към гробницата на владиката Серафим в руския храм в София, заради многото чудеса, ставащи след отправените към него молитви. Личността на архиепископ Серафим, верен син на РПЦ, но станал духовен наставник и баща на руснаци и българи, по-особен начин обединява РПЦ и БПЦ, се посочва в решението за канонизацията в Русия.

След тържественото прославление на новия светец беше отслужена и Божествена съборна архиерейска литургия.

Миряните, дишли за богослужението в храма се поздравяваха радостно за обичания и почитан архиепископ с възгласа: "Честит светец! Честит празник!"

Богучарският архиепископ Серафим Соболев е един от най-видните духовници на нашето време. Той е бил архиерей на РПЦ, но архиерейското му служение почти изцяло преминава в България. Автор е на безценни богословски трудове и проповеди, съставя и акатист на Св. Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича "слава и красота на българската църква".

На 26 февруари 1950 г. владиката завършва земния си път. Погребан е в криптата под олтара на църквата "Св. Николай Чудотворец" в София.

Още приживе по неговите молитви се случват много чудеса, а след кончината му при гроба му нескончаем поток от хора идват, молят се, пишат му писма и свидетелстват, че той помага във всякакви случаи - тежки житейски ситуации и болести. Стотици страдащи намират утешение и изцеление след искрена молитва на неговия гроб. За вярващите в България светостта на архиепископ Серафим е безспорна.