16-годишно момиче, прието за операция на киста на яйчника, беше спасено в СБАЛАГ "Майчин дом", след като развива едно от най-опасните анастезиологични животозастрашаващи състояния. То се характеризира с генетична предразположеност и се развива изключително рядко при обща анестезия, предаде БНТ.

Пациентката получава симптоми на гърч, тахикардия и стремглаво нарастване на стойностите на въглеродния диоксид. Благодарение на бързите и своевременни професионални действия на екипа на СБАЛАГ "Майчин дом" критичната ситуация е овладяна.

Освен това, възможно в най-кратки срокове е организирана съвместна акция по набавянето на необходим животоспасяващ медикамент от още две болници - УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и УМБАЛ "Св. Анна".

Изпълнителният директор на Университетската акушеро-гинекологична болница проф. д-р Иван Костов, д.м.н. изказва специалните си благодарности към своите колеги - проф. Асен Балтов от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и проф. д-р Славчо Близнаков от УМБАЛ "Св. Анна", за спешната реакция по осигуряването на животоспасяващи медикамент за 16-годишната пациентка.

Вливането на препарата е продължило повече от 24 часа, като в момента пациентката е в стабилно състояние в реанимация.

Проф. Костов подчертава, че за пореден път в екстремни условия се спасява човешки живот благодарение на високия професионализъм на специалистите на "Майчин дом" и на безрезервната подкрепа и добро партньорство между трите университетски болнични заведения.