Алтернативно обезщетение за частни терени в зелени площи подготвя Столичната община (Столична община), съобщи БНР. 5000 реституирани имота попадат в паркове, градини или бъдещи зелени зони, стана ясно при представянето на "София план" - общинското предприятие, което ще отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столична община.

Обезщетенията могат да станат чрез други модели, обясни арх. Любо Георгиев, директор на общинското предприятие "София план".

Крайното решение ще бъде на Столичния общински съвет, който ще трябва да реши, кои от тези 5000 проекта са приоритетни - по думите на арх. Георгиев законни, честни, справедливи и приемливи за цялото общество.

Не се допуска промяна на предназначението на поземлени имоти градини, паркове и лесопаркове.

Най-сериозен проблем с частни имоти има в зелените клинове, които свързват града с планината, обясни главният архитект на София Здравко Здравков и добави, че собствениците на тези имоти се чувстват ощетени. И тук трябва да се намери механизма за придобиване на тези имоти съответно по необходимите приоритети. Като започнем от Кръстова вада, покрай река Драгалевска - те конфликтите не са само в парковете, отбеляза арх. Здравков.