Ситуацията в засегнатите райони от обилните валежи в София през денонощието е овладяна и се нормализира, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. По информация към 18:30 часа екипите на общината са отработили 38 сигнала - предимно от район "Нови Искър" - кв. "Изгрев", с. Кътина, район "Кремиковци" - Бухово, с. Яна, район "Витоша".

Екипи на Столичната община и пожарната са отводнявали завирявания, наводнени дворове, мазета, почистваха наноси, паднали клони и дървета. В дейностите са включени и доброволци от Доброволното формирование на Столичната община. На терен са се отзовали и кметовете на районите "Нови Искър" Даниела Райчева, "Кремиковци" Лилия Донкова и "Витоша" Теодор Петков.

Отводняването на улици продължава само в Яна, поради продължаващи валежи. На място са аварийните екипи на общината и зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов.

Продължава следенето на речните корита и язовирите. Направени са проверки на дерета и оттоците на Южната дъга на Околовръстния път.

Екипи извършват обходи на терен и се следи обстановката във всички райони, предава БТА.

В област София-град на терен работят два екипа от столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН). Усилията са насочени към отводняване на частни домове в квартал "Нови Искър".

По информация на "Напоителни системи" ЕАД - клон "София" към момента в язовир "Искър" има 12% свободен обем; язовир "Панчарево" е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда. Поради покачване на нивото на река Яна в София, и река Елешница (Матица) в София област, като превантивна мярка ще бъдат изградени диги от чували. Създадена е необходимата организация.