Следващата стъпка от борбата с пандемията е да е разкрият болници само за лечение на COVID-19. Това обяви в предаването на bTV "Тази сутрин" кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Засега обаче предстои първо да се открият още легла в общинските болници за пациенти с коронавирусна инфекция.

До края на седмицата ще има нови седем COVID зони в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) в София, в момента подобни кабинети работят в три бивши поликлиники.

Фандъкова беше категорична, че целта на COVID кабинетите в поликлиниките е да се намали натискът върху здравната система и да се помогне на общопрактикуващите лекари да изследват пациентите си. Столичният кмет препоръча на хората със симптоми на COVID-19 да се обаждат в ДКЦ-то, което по принцип посещават.

"Разговарях многократно с директорите на ДКЦ-тата, както и с представители на общопрактикуващите лекари - те имат добра връзка. Важно е сега да обясним, че тази връзка може да става директно между лекаря и ДКЦ-то. По-важна е следващата обратна връзка - всички изследвания, направени на пациент да бъдат препратени на общопрактикуващия лекар", добави столичният кмет.

Фандъкова обясни, че в тези COVID зони ще се прави преглед, бърз тест и кръвен тест, ако се налага - и рентген. По думите ѝ за пациента няма разлика дали ще посети триажен пункт в болница, или COVID кабинет в поликлиника. Тя уточни, че на тези места хората със симптоми могат да бъдат само диагностицирани, но за лечение или хоспитализация трябва да се обръщат към личните си лекари.

Столичният кмет уточни, че информация за всички пунктове, техните адреси и телефони, има на сайта на общината.

Фандъкова посочи, че има организация за откриването на нови COVID легла в общинските болници. Престои 35 легла да се разкрият до края на седмицата в V Градска болница. Още 10 легла ще бъдат открити следващата седмица в I Градска болница.

"За съжаление, това е безпрецедентна криза. Следим разрастването и числото на хоспитализираните. Затова министърът има специална заповед за всички болници - да увеличат капацитета си. Най-големият проблем е липсата на лекари и сестри", посочи тя.

Според нея през лятото болниците са били снабдени с необходимата апаратура. Йорданка Фандъкова уточни още, че в момента се изпълнява план за действие на здравното министерство, който е съобразен с броя на новозаразените.