Увеличават с още 142 COVID леглата в Пловдив, включват се и нови три болници - "Тримонциум" с 24 легла, "Паркхоспитал" с 26 легла и "Медлайн клиник". Увеличават се по 10 леглата в болниците "Каспела", "Пълмед", "Еврохоспитал" и с още 16 легла в Транспортна болница. В УМБАЛ "Пловдив" отделят още 16 стаи за пациенти със симптоми, но все още непотвърден PCR тест. Това съобщи пред журналисти областният управител и председател на Областния кризисен щаб /ОКЩ/ Дани Каназирева.

Освен това до седмица започва поетапното преобразуване на общинската болница МБАЛ "Св.Мина" в COVID болница за лечение на среднотежки случаи на коронавирус, като това решение е съгласувано и подкрепено от здравния министър, допълни Каназирева. Лекуваните в момента там 23-ма пациенти в кардиологично отделение ще бъдат преместени в другата сграда на лечебното заведение за ул."Весела".

Управителят на МБАЛ "Св Мина" проф. Петър Петров заяви, че част от болницата ще функционира за пациенти с все още непотвърден PCR тест, които по никакъв начин няма да бъдат смесвани с доказаните COVID пациенти. По-късно днес предстои среща в персонала на болницата, за да се разбере колко ще останат да работят, както и да се установи каква ще е нуждата от медицински специалисти, поясни Петров.

Областният управител е разговаряла с управителите на ДКТ-тата, в резултат трима управители са заявили готовност да започнат да работят в "Св Мина". След преобразуването на лечебното заведение в COVID болница, Пловдивска област ще разполага с 889 легла за лечение на коронавирусна инфекция, поясни Каназирева.

От днес още 11 медицински лица с положителен COVID - 6 лекари, 2 медицински сестри, 1 лаборант, 1 дентатален лекар и една медицинска сестра на общопрактикуващ лекар. В училища и детски градини с положителен тест са 6-ма учители и 4 деца. За изминалото денонощие Бърза помощ е изпълнила 258 случая, от които 61 са били със симптоми на коронавирус. В момента на домашно лечение в Пловдивска област са над 2500 пациенти, 362 са хоспитализираните, от които 42-ма са на интензивно лечение.