Автобусните линии с номера 11, 60, 72, 102, 83, 45 и 77 е предвидено да се движат в трасето на трамваите по линии 11, 22 и 3 по бул. "Константин Величков" и бул. "Възкресение"/в участъка между пазара "Красно село" до бул. "Сливница"/. Това съобщиха от Столичната община.

Обособяването на подобен тип трасета е част от основните мерки на Столичната община за осигуряване на по-бърз и удобен градски транспорт. Превозните средства ще имат общо трасе и общи спирки. За безопасност и удобство на пътниците ще се изградят перони на спирките и ще бъдат поставени съответните указателни знаци.

Анализът на Центъра за градска мобилност показва, че в този участък автобусите натрупват в пиковите часове закъснения до 10 минути. При отделянето им от общия автомобилен трафик това закъснение ще бъде прекратено.

Очаква се промяната да е факт още това лято.

Следващата локация, на която е предвидено изграждането на обособено трасе е бул. "Мадрид", където трамваи и автобуси отново ще имат общ участък. Предстои да се анализират всички варианти за изграждане на възможно най-много такива трасета и нови бус ленти в града.