Започнаха първите стъпки към решението за промяна на визията по бул. "Вардар", близо до кръстовището с бул. "Александър Стамболийски". От миналата година се говори на мястото на бившето жп трасе да бъде обособен линеен парк, който да е част от Зеления ринг на София. Част от релсите между бул."Възкресение" и бул."Стамболийски" вече бяха демонтирани през миналата събота и неделя.

Старата обиколна жп линия на София от гара "Пионер" до гара "Захарна фабрика" ще се превърне в алеи с пейки, детски площадки и велоалеи.

"Релсите покрай стадион "Септември" ги няма отдавна, трасето е неизползваемо", коментира пред БНР-Радио София кметът на район "Красна поляна" Димитър Петров.

Той обясни, че теренът около жп линиите е собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

След отстраняване на релсите по трасето, предстои прехвърляне на собствеността.

Все още няма изцяло одобрен проект за линейния парк - пешеходната зона и доколко ще има места за автомобили. Решението ще се вземе от Столичната община.

Кметът Петров допълни, че се надява ремонтът на бул. "Александър Стамболийски" да започне още тази година, защото е компрометиран, не само релсовата ивица на трамваите, но и асфалтовото платно. Не могат да се посочат конкретни срокове отсега, защото за определяне на изпълнител ще се обяви обществена поръчка, но обжалване може да забави процедурата.