Да не се използват фойерверки в Новогодишната нощ по повод предстоящите тържества за новата 2023 г., заявява председателят на Столичния общински съвет, цитиран от пресцентъра на Съвета.

"Отново апелирам да посрещнем Новата Година с любов, а не с гърмежи, заявява Георгиев.

Той припомня, че от 1-ви март тази година влязоха в сила промените в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически средства на територията на Столична община, добавя БТА.

Безконтролното използване на фойерверки се отразява негативно на малките деца, хората с увреждания и животните заради силния шум от гърмежите. Те замърсяват въздуха и могат да причинят редица материални щети. Затова фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година от 18.00 ч. на 31-ви декември до 2:00 ч. на 1-ви януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация, припомня Георги Георгиев.

Глобите за нарушителите са от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за юридически лица - от 3000 до 10 000 лв.

Затова и празничният Новогодишен концерт, организиран от Столичната община, ще премине без фойерверки, а със светлинно шоу, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, по чиято инициатива бяха приети ограниченията.

"Вярвам, че не със забрана и принуда, а с убеждаване можем да станем истински толерантни и добри", отбеляза Георгиев и пожелава весело посрещане на Новата 2023 г. "Нека най-силният шум в новогодишната нощ да е от тапата на шампанското!", добавя той.