Зелена площ в софийския квартал "Младост" ще бъде запазена и върху нея няма да се строи. Това става ясно от доклад до Столичният общински съвет внесен от трима общински съветници - инж. Симеон Славчев, съпредседател на "Политическа група 5", Карлос Контрера от "Патриоти за София - ВМРО и Атака" и Йордан Господинов от ГЕРБ. Докладът е внесен в петък (20 юли т. г.) и влиза за решение в СОС в четвъртък, 26 юли т. г.

Тееренът е 1 693,00 кв.м. и се намира в "Младост 1", на "Цариградско шосе", където според действащия Подробният устройствен план - план за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/ е разрешено строителството на сгради до 20 етажа. За да се реши проблемът въпросният имот ще бъде дарен на СО, а СО ще дари на дружеството собственик друг имот в "Младост 4".

"Мисля, че това е възможно най-добрият, най-консенсусният и най-справедливият вариант за всички страни. За мен най-важното е, че ще успеем да запазим зелената площ и така ще защитим обществения интерес. Успоредно с това ще решим един от проблемите на район "Младост", който от години стои нерешен. Също така се надявам, че по този начин ще успеем да създадем един работещ модел на работа и взаимодействие между Столичния общински съвет, Столична община, район "Младост" и всички нейни жители, и по този начин ще решим и всички други проблеми на района, чието решаване поради една или друга причина до сега беше блокирано", каза общинският съветник инж. Симеон Славчев.

С внесения доклад за терена в локала на бул. "Цариградско шосе" предлагаме един терен за застрояване да стане зелена площ. Водихме дълги преговори със собственика на парцела. Той се съгласи да дари терена на Столична община и всичко това е в интерес на гражданите и на собственика, коментира лаконично Карлос Контрера.

През февруари 2017 година в район "Младост" са постъпили жалби на живеещите в близост до зелената площ граждани, адресирани до кмета на Столична община и главния архитект на Столична община. С тях домоуправителите на блоковете и гражданите посочват, че към момента имотът представлява празно незастроенo място, коeто се използва като озеленена площ. Те са категорично против отнемането на това пространство. Към жалбите има и приложена подписка с над 100 граждани против застрояването на имота.

Към настоящия момент собственикът на имота, въпреки наличието на действащ подробен устройствен план и законното право да започне да строи, не е предприел действия и дори не е извадил необходимите документи за строителство.

Предвид създалото се обществено напрежение сред живущите в околните блокове и с цел избягване на ескалиране на напрежението, собственикът на имота е изразил готовността си да го дари на Столична община.

От своя страна Столична община и столичен район "Младост" са разгледали възможността за дарение на общински урегулиран поземлен имот в същия административен район в полза на собственика, за да може той да бъде обещетен.