Софийска градска прокуратура се е самосезирала по повод установени данни за извършвани нарушения от водачи на Пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга (каруци) на правилата за движение по пътищата, както и на правилата за защита на животните и на законоустановените ветеринарно-медицински изисквания.

Прокуратурата съобщава, че е възложила извършването на внезапни проверки от служители на СДВР и за евентуално замърсяване на околната среда.

На полицията е указано да установява дали движещите се ППС с животинска тяга са оборудвани със съответните светлини и торбички за животински отпадъци, регистрирани ли са по съответния ред и т.н. И още:
дали ППС с животинска тяга навлизат за движение в широкия център на града;
разполагат ли водачите на ППС с животинска тяга с изискуемия регистрационен талон;
дали водачите на ППС с животинска тяга притежават изискуемите документи по Закона за ветеринарно-медицинската дейност за индивидуализация на животните.

Прокуратурата е предписала при нужда да се търси съдействие от органите на Агенцията за безопасност на храните – гр. София (ОДБХ).

По случая е потърсено съдействие и от Столична община, и от ОДБХ, като е указано да се подобри взаимодействието между компетентните контролни органи по противодействие на допусканите закононарушения, свързани с движението на каруци на територията на Столична община.

Засилените проверките ще се извършват регулярно до края на годината, като при необходимост срокът им ще бъде продължен.